Метамофози

бижута, подарък за жена

Нощта отстъпва на ден.

Metamorfosis

Пепеляшките надигат замаяни от танци до сред нощ глави, принцовете изобщо не ги надигат, а добрите феи доволно потриват ръце..

Кафеварката пискливо обявява старта на съботния пазарен  маратон за всички мои съседи. С трясък от счупени чинии, въодушевени четириноги любимци и недоволни детски викове, борбата за надмощие на улиците започва. Междувременно някъде какавидите се превръщат на пеперуди. Пепеляшките надигат замаяни от танци до сред нощ глави, принцовете изобщо не ги надигат, а добрите феи доволно потриват ръце. Денят е слънчев, лазурното блести приканващо, безразлично към устрема на покупателната мощ и тежката битка с остатъчните молекули етанол в кръвта.

Тази сутрин трудолюбивото ми аз е в отпуск, и припряното, и точното, и нервното. Искам да се гмурна в синьото, над него, под него и изобщо навсякъде. С такова настроение изборът е органичен- мога да облека само бяла рокля с презрамки, иначе другите чайки ще се разсърдят.  И така, цялата  ми сутрин е леко ветровито шумолене на волани и плодови сокове с много лед. Усещането май се нарича безметежност. И никакви китайски срички, придружени с аромати, свещи или философски учения не могат да изразят абсолютната безметежност на тази събота. Тук няма никакво превъплъщаване духа, никакви  камили и лъвове. Да ме прощава Ницше, аз съм си лъв по рождение, днес просто не ловувам, а се излежавам лениво в своя естествен ареал. И мъркам. По-точно издавам пискливия крясък на лъв, временно трансформирал се в чайка.

Обядът е на открито. 

Смехът се лее изобилно. Вглеждам се в лицата на хората, с които съм избрала да се видя днес, и в тях намирам свеж мирис на вечнозелена симпатия. Хмм… хубаво е поне веднъж седмично да си чайка. Действа тонизиращо. Продължавам да се смея и мислено чувам всички пернати събратя от Черно до Егейско море да ми пригласят.

Уви, в ранния следобед захладнява. Едри капки дъжд превръщат приятната ми разходка в бяг за спасение под козирките на сградите. Воланите на бялата ми рокля подгизват и ту се влачат зад мен, ту се издуват от вятъра като медузи. Денят едва е преполовил, а ето- аз съм вече кралицата на дълбините. Настроението ми, и без това морско цял ден, вече е направо дълбоководно. Вървя си по калдъръмените улици и шляпам в локви, следвана от пасаж медузи. Наоколо е пусто- всички са се скрили. Обгръща ме само пелената дъжд. Толкова е хубаво и тихо, че ми се иска непременно да го споделя с някой. Сигурно така се чувстват сирените на скалистите си брегове, в очакване да завлекат непредпазлив моряк на дъното.

След известно скитане с хлъзгавите от водата сандали се прибирам в подводния си дворец. Събличам люспите си и отново съм човек. Блаженство…Все пак, заспалото ми вече алтер его Калипсо ме подтиква да напиша едно съобщение на Одисей, хей така, за да се видим.

Докато чакам да се появи, усещам как вибрациите в стаята неуморно ме теглят към ъгъла, където почива стереоуредбата. Без особени угризения към съседите, които и без това сигурно са предпочели да изчакат пороя да отмине в някой магазин, избирам класическа музика. Не просто класическа музика, решавам да пусна нещо скандално.  Вътрешното ми аз ликува докато вкарвам диска Кармина Бурана. Готиката ме връхлита със строгата си мощ. Навън притъмнява, сенките се издължават повече и повече с всеки тон. Хорът се извисява в сумрака и трептенията кръжат около мен като пояци насекоми. Загубена съм напълно и изцяло в монументалното звучене. Усещам как постепенно д-р. Джекил в мен започва да се превръща в г-н. Хайд… Трябват ми няколко секунди докато осъзная, че на вратата се звъни. Трансформацията ми спира, едва наполовина завършена. Напълно себе си отново, се запътвам към вратата и посрещам госта си.

Е, стига ми толкова за днес.

 До края на вечерта ще остана в своето обикновено, немагическо и съвсем мое амплоа. Доколкото това изобщо е възможно…

 By Emanuela Vasileva

гривна със сребъна баня

  бижута RocaE Ви благодари!

                                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

EHWY

Please type the text above:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>